Hvem kan søke om tilrettelegging?
Du som har behov for særskilt tilrettelegging av eksamen på grunn av fysisk eller psykisk sykdom, skade eller funksjonsnedsettelse, kan søke om særskilt tilrettelegging av eksamen. Du kunne få lagt forholdene til rette slik at du kan få vist kompetansen din ut fra kompetansemålene i faget. Tiltakene må ikke føre til at du får fordeler framfor andre som ikke får tilrettelegging ved eksamen. Tilretteleggingen må heller ikke være så omfattende at du ikke blir prøvd i kompetansemålene i fag.
Dokumentere behovet for tilrettelegging
Du må dokumentere behovet for tilrettelegging ved å sende inn uttalelse fra sakkyndig instans. Den sakkyndige uttalelsen trenger ikke være av nyere dato, men må dokumentere/anbefale tilretteleggingstiltaket det søkes om. Dersom det oppstår behov for å tilrettelegge etter søknadsfristen må den sakkyndige uttalelsen dokumentere at behovet er oppstått etter fristen. Eksempel på søknad ved akutte behov kan for eksempel være gipset arm.
Gå til skjema for sikker innsending av gyldig dokumentasjon
Fylkeskommunen avgjør hva slags ordninger for tilrettelegging som skal benyttes. Avgjørelsen er et enkeltvedtak som kan påklages til fylkesmannen.
Du kan søke om særskilt tilrettelegging i privatistportalen. Søknadsfrist er 1.mars (vår) og 1.oktober(høst)
Til privatistportalen
Dette kan du søke om:
Utvidet tid: Du kan søke om å få benytte inntil 60 minutter ekstra på skriftlig eksamen. Der eksamensoppgaven er todelt vil den ekstra tiden bli fordelt forholdsmessig etter varigheten på del 1 og del 2 slik at du får litt mer tid på hver del. Du kan også søke om utvidet tid ved muntlig og muntlig-praktisk eksamen, da vil du få inntil 10 minutter mer i forberedelsestiden.
Skjermet eksamensplass: Du kan søke om å få sitte på et rom sammen med få andre når du er oppe til skriftlig eksamen.
Opplesing av oppgaveteksten: Du kan søke om å få manuell eller digital opplesning av oppgavetekst.
Tilrettelagt eksamensform: Innvilges bare i tilfeller der det ikke er mulig å tilrettelegge på andre måter.
Fra skriftlig til muntlig. Eksamen gjennomføres som en ordinær muntlig eksamen.
Klage behandles som klage på muntlig eksamen (§ 5-10). Vær oppmerksom på at du mister muligheten til å klage på selve eksamenskarakteren. Du kan bare klage på formelle feil.
Fra muntlig til skriftlig: Eksamen gjennomføres normalt samme dag som den ordinære muntlige/muntlig-praktiske eksamenen og tar utgangspunkt i forberedelsesdelen/eksamensoppgaven som normalt gis muntlig. Tilretteleggingen gjennomføres normalt som en 2 timers skriftlig prøve med spørsmål/oppgaver knyttet til temaet/problemstillingen/casen som ble gitt i forberedelsesdelen. Notatene du har gjort under forberedelsen er eneste tillatte hjelpemiddel under den skriftlige prøven. Den skriftlige prøven kan gjennomføres på pc, men da helt uten tilgang til andre hjelpemidler enn egne notater. Besvarelsen sensureres om mulig samme dag, og du får vite karakteren så snart som mulig etterpå.
Klage behandles som klage på skriftlig eksamen (§ 5-9).
Tilrettelagt eksamensform er kun mulig i fag der kompetansemålene og eksamensformen ikke krever spesifikke skriftlige, muntlige eller praktiske ferdigheter. Norsk, språkfag og naturfag er eksempler på fag der endring av eksamensform ikke er mulig.